Subscribe:

Featured Posts

Wednesday, 10 December 2014

kechiwa.

Assalamualaikum

cheers!

I was thinking to do some light topic on jobs in malaysia. aku sangat keciwa bila aku dapat tahu bahawasanya ada satu syarikat yg handle bab2 lab ni lah. bagi syarat supaya tidak boleh memakai tudung dan tidak boleh solat. my friend told me this when she attend one of the interviews. baru2 ni saja haaaaaa. aku ingat dulu dalam fesbuk je orang kecoh2. sekarang bila aku dah habis belajar, dan rakan2 seperjuangan aku pon start nak cari kerja. masih ada spesis2 cenggini.

Masa mula2 dapat tahu pasai ni,  i was likeeeeeeee... whatttttttttt?? kalau begitu kau letak jelah dekat job description, kau nak bangsa kau je. ha amek. perangai serupa apa ja. be professional boleh tak? as if people taking like half an hour to pray. seriusly if i were to be in that position..being interviewed by that kind of dickheads; i will not hesitate to smack their heads off. LOL.

Aku tengok dekat UK pon muslimah pakai tudung dapat je kerja merata. even dalam sesama postgradute kat universiti pon ramai ja muslim. so cemana kira ni dkat negara sendiri pon kena catu cenggini sekali.

bye!
p/s: pernah encounter this kind of problem tak? mind to share?? :')
>
>

Monday, 10 November 2014

our journey to leeds.


Assalamualaikum semua. ^^

Sementelah purnamanya aku tidak melihat blog yg bersawang ini, dan dek kerana aku baharu sahaja minum costa yg kebabom tapi itu rasanya kali pertama dan terakhir aku membelinya. yelah. tadi org belanja kan. ko hado?

Acah2 lah aku ingin menulis dalam bahasa baku. rindu aku untuk mengarang dengan cemerlang, biarlah cikgu derani berasa gembira sedikit anak muridnya bertutur dengan bakunya. [hamboi]

tanggal 9nov2014, (bunyi mcm serius kan? LOL--aku bukan beranak. haha ) kami bertiga mengorak langkah pula dari sheffield ke leeds dengan menaiki bas, yang pada aku muraaaaaaah sangat. dalam GBP 6 pergi balik. jimat bnyak di situ dan perjalanan pun kurang dari sejam.

Frankly speaking leeds is the best city i've ever been--at this time compared to manchester and sheffield itself. hewhew maybe when in kirrstall abbey the scenery is superbbblyy beautiful and in its city centre also . weeee--plus with the sunny dday, of course.. such a coincidencce gila sebab few weeks it has been raining all day long. jeez. what do u expect here. the long rainy days with cold winds-- duh! the things i hate the most here. HAHAHAHA. then suddenly ''rindu doh panas malaysia''. Tapi sini bes ketiak kau xkan masam lah dan tak peluh. khennnnnnnnn.

Perkara yg mmbuatkan aku nak tulis sangat blog ni adalah kerana ada miracle yang terjadi tadi. We were so busy taking pictures here and there that i dont realise at all im missing my wallet. gila kau kad debit aku, kat uni, kad pass masuk fakulti--semua dalam tu. dengan cash yg boleh tahan banyak. aku tak tahu sampai satu saat dan masa aku hadap dua ni.. this fridge magnet.

bear not included-hahaha. each sold separately

ok..

masa tu dlm hati aku berbolak balik. i was looking at this fridge magnet attentively. hati aku kata beli tapi otak aku was like ''hekeleeeeeeh wat bnde ni beli bnda alah gini ni. nanti la g tempat lain paris ke venice ke scotland ke jejauh sikit''

tapi dengan kuasa ilahi, aku angkat letak angkat letak sampai semak otak dengan hati dok bertojei dua ekoq, so seorang cik bulan pon g la bwk menonong ke kaunter. ha puas!

tetiba aku seluk poket.. woi xde. oh dalam beg kot. turunkan bekpek dan selongkaq. maigad xdak. masa tu bukan pikir mana beg. pikir malunyaaaaaaa xdak duit. LOL teruk dak. then aku nak panggil la yg lain--dok tengah riki tempat nak solat. HAHAHA. lawak. then suddenly cashier tu tanya ''did you lost your purse?''

'yes, i couldnt find it. i dont know where i put it.' kepala masa tu dah macam nak pecah dah hati xsedap semua. gila smua bnda ada dalam tu.

tetiba ''what is your name love''

''munira''--jawabku pendek. tapi dalam otak mcm wei purse aku hilang, tanya nama pasepa. aku ingat dia nak tulis--boh dalam buku tiga lima. HAHAHA. ok inesen teruk

*tetiba dia tunduk bawah meja dan ambil sesuatu berwarna coklat--zrapp zip dibuka. is this yours where is your studiyin?

'university of sheffield'. dikeluarkan kad pelajar. check konon muka sama ke idak. ''yup. this is yours''

masa tu Allah ja yg tahu perasaan dia. macam thats why kot berat gila hati kalau xbeli magnet tu. kalau dak. aku bakal balik ke shepil dan jadi papa kedana for the next 6 month here. fuh. mintak simpang! mana nk gobok duit.

Alhamdulillah. Allahuakbar. Subhanallah.

lepas habis ja bayaq--dengan drama aku ucap terima kasih smua sambil ayaq mata bertakung separuh--dada berombak terkejut kot. dan start rewind balik apa kami buat sampai hilang purse tu. tu laaaaaa asyik gmbaq sangattttttttttttttt. duh!

tapi alhamdulillah dah jmpa and gmba kat situ semua cantikkkkkkk.

bila pikir balik. kitorg tgkap gamba kat taman. and suddenly cashier tu yg pegang. maybe dia tahu kitorg tourist dan dia jaga souvinier shop kot. but for those who found it and give it to him--may god bless you. jujur gila. aku kira xdak satu pon yg kurang dari purse aku ni. mcm weiiiiiiiiiii mana nak cari masyarakat yg jujur macam diorg niiiiiiiiiiiiii. kalaulah kat negara sendiri. aku rasa mcm xkan jumpa dah. HAHAHA. tapi dulu ada tragedi jugak. so faith in humanity restored jugaklah. HAHAHAHA.

mungkin ini satu cara Allah nak kita beringat dan sujud lebih lama kepadanya-- mungkin dalam bahagia kita harus dicucuk sedikit ujian agar kita tidak alpa kepadanya. mungkin..

p/s: nah aku sajikan sedikit gambar leeds. enjoy ^^





NAH KATIL BUAT TIDOQ . KOT STRESS HADAP JURNAL KAN HAHAHAHAHA cc paan LOL




beger handmade. and their chiken is halallllll. 7 pound for that big. niceeeeeee. i eat cajun. in caase nanti aku pon lupa aku makan apa. hahahaha comel doh ada misai ataih dia. dia ni ala2 mcm abg burn gittew la sbb daging grilled. and pura daging ye bukan patty hat mcm sedih dok buat tu. tempat ni nice--bersih, cepat mesra pelanggan. walaupun penuh gila--tapi efisien.

hampa sapa suka brg jenama. boleh gila.




** till then love~ taraaaaaaaaa~**




>
>

Tuesday, 7 October 2014

second wekk (sengaja typo)

hey ya. *tegur cara org british*

hai its me again. ye la takkan org lain kan. ni kan blog aku. lulz. hahahaha. ok just finished presenting at the afternoon (6/10//14). urgh. its second week of lecture and everyone is trying to settle down--busy with self and house things and suddenly we have few assignments which are, should I say hard? because we have to read jurnal(s) and suddenly do notes about that =_=. it might be few pages but the topics are about immune response. those interleukin,LDH, cytokine and what so not..mak nenek punya benda. dulu struggle nak lulus je ttba dia muncul kembali *tora datang lagi*<---doing background sound.

I have friends here who do her degree back in Malaysia. Dia international student jugaklah tapi. She have that stage fright--just same with me. Well, being with her just makes me feels like im in Malaysia. seriously. tetiba dia datang dan Tanya ''saya rindu Malaysia. kat sana masa kita presen kan lecturer dok tidoq belakang. dok main henpon. Tak tengok pon kita presen'' and I was like. ''OMG totally missing that!'' dan dia cakap lagi. ''ye la kat mesia kita baca dari slide jeeee kan. mana ada mcm diorg ni ha. cakap eleboret tak tgk slide pon =_='' and she said that herself. HAHAHAHA. seriuslyyy mana tak rasa mcm kat Negara sendiri. hahaha.

and we nailed it.

Alhamdulillah.

p/s: eidul adha here is ok. nice. got kambing all over the place. wkwkwkwk. beraya kat PMC and its raining that morning though. gigih ok pegi--makan bayar uolls. ada sup daging, gulai daging, ayam bakar, nasi beriyani-- so im having indigestion after that because of eating too much.
masa ucapan tok pengetua LOL (maaf cik kak yg termasuk ni. femes jap engkorang HAHA)

Malaysian about 300 people. well, terasa mcm beraya kat Malaysia ja sbb smua melayu, pakai baju kurung siap. hewhew. masa balik tunggu tram mat salleh all tengok pelik. kalau yg muslim (pakai tudung--local or foreigner tu tatawla) tu senyum je tunjuk2 dlm tram. hey slamat hari raya korban! jerit kitorg dlm hati je. kalau kekuat pon bukan dierang paham. hahahahaha

so dari PMC to tram university station is about GBP 1.50.

kitorang raya sehari awal dari Malaysia. raya sabtu 4/10-- balik PMC petang tu bertandang umah atin, makan nasi ayam ooooo (tercabar junor pandai masak nih HAHAHA). esoknya pegi umah pikah. kedarah lagi spageti ngan lontong maha sedap. rumah dia kecoh gila sbb ada budak2 under hat havoc. tu pon lps aku revealkan depa org utaraa. AHAHAHA. baru buat ghamai org kata. :'). so takdaklah tacing bebeno. mcm masa takbir tu tukang takbir yang nangis. Nak je mencurah jatuh air mata ni ttba rasa mcm oi 2 minggu baru. hahahaha mengada gila kalau nak nangis. :p

p/s/s: going to London in the few weeks time. tapi mcm blur mampoih cemana apa nak buat =..=
>
>

share