Saturday, 2 July 2011

Kisah kambing ungu dan kambing senget...

WARNING:UNTUK BACAAN KANAK-KANAK SAHAJA..

Assalamualaikum dan salam satu duriyan..

ok..sekarang ada cerita nk bagitahu ni..silalah layan dengan tenang ye..tanpa ada unsur paksaan..(habisla kowang..mood nenek ni dah nakal..wakakakakaka)

dah pakai dye..rmbut
dah xungu..xD
    Pada zaman dahulu, terdapat seekor kambing betina yang bulunya berkale ungu gittew. Beliau sangat cantik kerana merupakan kacukan kambing eropah dan kambing korea..(aww..korea ade kambing ke??lantak la..xD)..Beliau sangat suka melakukan cucuk tanam kerana beliau sangat suka akan indahnya bunga, cantiknya permandangan dan harumnya bau udara dipagi hari. Jadi, inilah yang dilakukan beliau pada tiap2 hari.
   Tanpa beliau sedari, ada sepasang mata memerhati beliau dari jauh. Namanya kambing senget. Senget juga mempunyai minat yang sama dengan ungu. Senget sangat pemalu. Oleh itu, pada suatu hari, senget memberanikan diri untuk menegur ungu di taman.
                                                                                                                                           
   Pada mulanya, mereka berasa sangat malu untuk berjalan2 bersama-sama. Tetapi tanpa mereka sedari, mereka telah berhenti di bawah satu pohon yang rendang . Pohon itu mempunyai buah yang sangat besar dan cantik rupanya. Oleh kerana ungu teringin sangat untuk makan buah tersebut, maka senget pun memanjat dengan bergayanya ke atas pohon tersebuut..  (gaya bahasa buku tadika okei..kowang hadoo??haha)

senget


tiba-tiba...

   Panggg...kepala senget diketuk dengan satu tongkat dari buah kale pink tersebut. Secara perlahan-lahan, muncullah seorang bidadari yang sangat cantik memakai gaun putih dan tudung saji..
tak cun tgkp gmbaq pkai tudung saji..hahahaha
  ''panggil je i nek..bukan sebab i tua okei..my mum teringin nak rasa muda, jadi dia tanpa berfikir panjang berilah nama i nononek..pendeknye nek..tehee~..my mum memang macam tu..bajet muda..u alls penah tengok cinderella?. that fairy godmother tu is actually my mom..*katanya dengan bongkak tahap bengkak*..

  Dalam hati senget dan ungu..''ade aku kesah??*muka ke atas, tangan ke dada''..

  Oleh kerana ingin membalas jasa senget yang membebaskannya, bidadari itu telah mengurniakan bentuk hati kepada badan mereka. Jika mereka berjalan beriringan, maka bentuk hati akan terjadi..

bayangkan ini kambing ok..

  Jika mereka berjalan bersama-sama..semua rakyat jelata padang jarak padang tekukuq akan memuji kecantikan dan kehenseman mereka..bak kata pepatah, bagai kacang digigit dua ..sangat padan gittew..

  Tanpa diduga, setelah setahun mereka berkasih, senget berasa sangat sedih kerana bentuk yang dikurniakan oleh bidadari Nek yang cun itu telah semakin hilang  (bentuk itu juga memberi aura cantik dan hensem kepada ungu dan senget)  dek bulu di badannya yang semakin panjang,,..Begitu juga dengan ungu. Masing-masing berasa cinta mereka semakin pudar apabila bentuk itu semakin hilang saban hari.Suara pujian dari orang ramai tidak lagi kedengaran...sobs~

  Syakwasangka yang kuat terhadap pasangan masing-masing menyebabkan ungu dan senget putus. Macam-macam dugaan menimpa mereka. Kekasih lama senget mula mem'poke'nya di facebook.Dan mereka kapel balik. Kekasih kelabu si ungu pula mula bermadah cinta, bermain gitar kapok dengan satu nada seperti ini..''mbeeekk..mbeek.mbeekk-->sila nyanyi dengan melodi hepi besday to u''..hati mana yang tak cair..''mbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekk..''jawab ungu dalam hati ..(maksudnya=i always love u dear.to forget sum1 u love is like to remember sumthg u dunno..sobs~maafkan aku senget..kita bercinta hanya kerana...... )


moral of the story: bukan sebab luaran yang menentukan hati dan perasaan kita..tapi dalaman..=D..teheeeeeeeeee~..kalau luaran tu tak kemana.cantik dan hensem tu xkekal pon...kan..kan...^_^




p/s:sapa taw ayat last Ungu??ce cita..


akan datang:persiapan anak ungu dan senget......psst:nk smbungan x??haha

23 comments:

tieykah said...

HAHAHA

Gambar mainkan peranan penting:)

Cantek,ensem tidak akn kekal.satu hari nanti pasti berubah

sleeping_maniac90 said...

klo hanya pndg luaran, jwbnye da tua bercerai lorh.. mka da bkdut haha

Gua Syed said...

aduh.. tolong².. pening aku nk habiskan smpai titik trakhir.. smpai brdarah idung baca.. ayat ungu = kita brcinta hanya kerana.. mmbeeeeeeeeekkkk... (translate sndiri k..)

Amirul Aqiim said...

HAHAHAHAHAHAAHA :)

eh jap2..
bidadari yang sangat cantik?
oke.. *tgn dda,mta keatas* :P

cik bulan said...

tikah:aww..knapa ngan gambar..tehee~

sleeping:sangat betoi lorh

syed:knapa ngan kamu..=.=''..lalala~

cik bulan said...

aqim: mestila cantik bidadari tu..xD..watak utama tu..lalala~mana ungu nih..dia baca ni mesti meradang ..lalala~

misspurple said...

sya amt mengelike post ini..*mata ke ats tgn ke dada,mulut muncung sdepa * =)

cik bulan said...

haha..shukernye..kamu..ape ayat last kamu tu..haha..nek nak tahu jugak..lalala~

misspurple said...

hahah kojaqqq !! nek,smbugan anak snget ngan ungu..JGN ! x dpat cheq nak imgine..da la senget,ungu plak 2 anak depa..==' eishh

cik bulan said...

haha..ni meh nek buat..anak dpa nek kna photoshop..nmpak x 5 ekoq kat bawah tu..masih dalam kandungan kot..wahahahahahah

nawal addina said...

haha , kambing ? jari tu terlalu comel laa nak di ibaratkan kambing ;)

misspurple said...

buat comey2 kit sbb mak abah nek dia cun2 and ensem..kah3 !!!

Jiejah Gorjes said...

adakah kanak2 tadika leh phm cite ni??? oh nenek telah buat aku domam :p

Haru Biru said...

kambeng ungu.. biasa la tu... hehe.. mula2 terpikat kat luaran.... hehe... pastu baru nak kenal hati budi....

cik bulan said...

nawal:biase la..kambing lam perut..jari dia tak well formed lagi..haha

ungu: mak ngan abah dia mmg xensem ..tapi kalo ikot nenek mmg cun kot..haha


jijah: jgn..nk nenek tu bagi cinta jugak kah..lalala~nnt kami habaq kat nenek tu ok..hehe


haru:hurm..*speechless*..lalala..tapi kalo terrpikat luaran aje camne tu..?.?

CintaKhadijah said...

kambing korea panggil kambing k-pop..haha

EiZaRaZiErYa said...

ahahha..kreatif~ sumpah lawak..

Elie Lily said...

tak terbayang pulak lah jari tu dgn kambing!hahahha

Anonymous said...

pndainya cik bulan create cita cinta...hihihi15..
*BEG*

tiefazatie said...

haha..kreatif2...tp ada maksud tersirat gak nie..bagus...hee

Shafiq said...

Hahaha..
Terbaik..Adei

vampire's lovex said...

pehhh,kambing kaler kuning tuuuu..hahaha

alif haris said...

haha ade ke bagai kacang digigit dua .. :D

mane tawu gigi orag tu bengkok..jadi tak pdn la kacang tu ^^ hehe

share