Thursday, 8 September 2011

ayampenyek bahagian 2..(tak tipu)

>




>


Kan janji nak sambung..uh..ada yang sampai ugut nak bunuh anak ayam , anak semut, dan anak tapir..janganlah..mereka cute..hahak..ape..anak semut je tak comel??..ok2..aku ikut kata kowam..dia mmg xcomel..sengal aje..hahahaha..#kbai.

ok2..berbalik kepada cerita ayampenyek tu..ahaha..sampai kena 2 entry..:P..dari jadik 3 entry bek aku cerita cecepat..hahaha..

sedang aku jadikan ayam2 tu freelance model aku..then..aku buat lah satu video ni..
















-xyah refresh..mmg tak de..aku malas nak haplod-

ah..malu aku nanti kowang semua dengar aku menjerit..dahla sora mcm nenek..ahaha..jadi aku tak yah la hapload..tapi dalam tu la sebenarnye ade kisah si ayampenyek ni..[sangat rugi kowang xdpt tgk ..ahaha]

jadi secara ringkasnya, adik aku yang kecik sekali tu dapat ayam sekor..sangat comel..then dia pon tenung je menghargai kecantikan anak ayam tu..*ala..macam dia tenung muka aku..ahak*

inilah anak ayam tu..tapi tu bukan tangan adik aku mahupun aku..ahahaha
pastu dia reverse tak tengok bawah..tetiba aku dengar bunyi mencicit..kesian gila sebab aku nampak dengan mata kepala aku sendiri yang anak ayam tu meronta kepala dia kena pijak..selamat adik aku tu kecik dan ringan ..kalo aku yang pijak..heh..bukan je penyek..berkecai terus aku rasa..hahaha..{bulu tengkok aku naik ni apesal}

yang ajaibnya..anak ayam tu hidup lagi..ahaha..masa aku tengok dia kena penyek tu bukan main nazak..penat aku terjerit2 kesian..bajet nak kena baca yasin dah lpas tu..ahaha..



aku lupa nak cerita..ni ibu sebenar anak2 ayam tu..yang dalam cage tu ibu susuan ja..ni sebab 2 ekor lagi xmenetas lagi..so..kena bagi anak dia yang lain ibu susuan jaga..hahahaha..

bapak diowang..ajajaja

ada yang tanya pasaipa ibu ayam kena kurung..acteli mak sedara aku cakap, mak ayam ni perasan muda..dia ingat dia tak dak anak kot.pastu jalan sesuka hati tanpa menghiraukan anak2nya yang membontoti bontotnya..ahahaha..jadi banyak anak2 ayam yang lain mati lemas jatuh kolam, tersepit celah pokok dan macam2 lagi la..semuanya punca si ibu ayam yang perasan muda tu..jadi korang..kalo dah ada anak jangan berlagak macam orang bujang plak eyh..kang mati kering anak2 korang tu..ahahaha..(acewah...nasihat macamlah aku dah kawin..:P)

then ada satu benda ni aku perasan..apesal semorang ingat aku post pasal makanan..aku gugel and taraaaa..upe2nye memang ada masakan ayam penyet..ahahaha..jakun tol aku ni baru taw ada makanan cenggitu..ekeleh..



no wonder la aku tataw..kat kedah tak dak benda alah ni..ahahaha..nanti aku balik uniobesiti, aku nak pi bedal makan..aku tengok ramai plak yang rekemen makan..sodap katenye..^^..weeeeeeeee~..ah..bab makan ni laju jek kau bulan oii...

Our signature chicken dish is a traditional Indonesian cuisine which originates from Surabaya. It is a popular chicken dish where the chicken is specially marinated with various spices and herbs. The meat is then smashed with a wooden hammer and deep fried until golden light brown. One of the unique feature in preparing this funny name dish is the art of frying where it is crispy from outside and juicy inside. Served with blazing hot scrimp paste (sambal belacan) and bits of crunchy golden brown fried fritter topping.    -sumber-

weyh..ce bace description dia..yang buatkan aku kecoq ayaq liyoq ni tang ayat crispy outside and juicy inside..uhuhuhuuuuuuu..kat utara outlet ada kat seberang ngan ipoh saje..yang kat seberang tu seyes tataw..*nak kata kau ni anak perantauan la ek..ahahaha..:D..

batal puasa 6 mak aku kang bila aku cerita bebanyak ni..tapi dalam banyak2 komen aku terjumpa katanya sambal dia tu mmg podeh tahap sambal..uh..uh..teringhin dah ni..^^

p/s:please ckp ada yang tataw pasai ayam ni..hahahaha..xmo ngaku aku soh cik wok cium kang..:D

68 comments:

bloghok said...

i lap cik wok...muah3..hidup cik wok..kifkifkif

Mohd Izzar said...

hahhaah..
rupanya tak tau ada ayam penyet..
sedap oo..rasa ayam..hahha!

Anak Wak Mail said...

kesian anak ayam tu..nasib umur dia panjang..:)

ika said...

haaa...cik bulan, nanti balik U nanti kita g makan ayam penyet same2 k? tp cik bulan belanja la...jumpe kat sunway...sunway yang ada ayam penyet...hehe...btw...comey betul la anak ayam tu...nak kish2...

muhamad hanif said...

woo,

siap mengumpat semut lagi ni. Jaga-jaga.


weh, ayam penyet JB terbaik!

belog|amiyo said...

tak pernah try makan ayam penyet. =__=

asamasin said...

sdpnye!

-Incek Fik- said...

woww.. kecur air liur tengok gambar ayam tu..


























* Terkantoi refresh sebab ingat ada ruang kosong. Ciss!

Cik Zara said...
This comment has been removed by a blog administrator.
anamizu said...

unOBESITI..keh3
cik ana pon makan ayam penyet aritu kat shah alam..hehe

meaw said...

cik wok ang,hahahahha! pasaipa bukan tangan ang yg atas sekali tu?aku tau ang takut nak pegang,hahaha

fathiahRAIHANA said...

haa geng lah cek pom taktau pasai ayam nehh
ingatkan amenda yg penyek . haha

Aku Si Pujangga said...

ade sipt oit2..haha..

RuSyDi said...

haha...nasib seekor ayam..jadi ayam penyek yg best..haha

Nafisah Ruslan said...

ayam penyet ni memang sedap giler! lagi2 tang sambal.. even dy kosong je snanye tp sedap giler! bukan setakat ade aym je, dging, ikan keli pun ade.. makan feveret sy ni..hehe

amranaiman said...

sedapke? :P

ASaDa RyutaRo said...

ko tak pernah tau ade ayam penyet?? kat sini, tuan punya kedai ayam penyet tu dah robohkan kedai dia buat kedai baru, tambah lagi moden!

aku baru tau yang ade jugak mak ayam tak mengaku dah jadi mak. mesti kesian gile dengan anak2 dia. entah sekolah ke tidak nanti. dah le ramai adik beradiknye..

cik bulan said...

@bloghok: mu tahu dop cik wok tu sape..:P

@izzar:ngek kau..haha

@anak wak mail:mmg la..i kan cute..terus dia xmati..hahaha

@ika:ika kish kang mati lemas anak2 ayam tu..hahaha..ye ke ade kat sunway..ok set..t kite g sekali..^^

@anip: yeke..tapi mcm2 aku tgk semua kata semua tmpat terbaik..=.='''

@amiyo: kau penyet seniri ah ayam2 kat mesir tu..hahahaha

@incik fik: padan muke kau..ahahahaha..:P..oo..sebabtu ah kau tinggal ruang kosong ngan harapan aku refresh ek..hahaha..keji betul

@ana: sedap x??

@meaw:aku takut dia mati sebab jeles aku comei lagi ja..sbb tu aku xpegang..haha

@fathiah:haha..gimme 5 la..ehehe..barula aku xmalu sangat/..:P

@si pujangga: haha..kau je perasan ade sipot tu..yg lain tergoda ngan ayam penyet je..haha

@rusydi:weyh..bukan anak ayam ni ok..hahaha

@nafisah:oo..kiranya macam ayam biasa tp just spesel kat kuah ek

@amranaiman:mana nak taw.mai aku nak makan hang..hahaha..hg mmg la xsedap..walaupon nama hg ayampenyek jugak..:P

cik bulan said...

@asada: kuang asam statement kau..haha..aku terasa outdated plak..*tacink~..


ye la..mak ayam tu tanak ngaku sebab kau ah bapak ayam tu..hahahaha..

#kbai..:P

zulhilmi.tempoyak said...

hahahahahaha...

ayam penyet ni mmg camtu ek..
br den ngetahui nya..

aleen aiden said...

naya betul kat anak ayam tu..kesian!ha3

eik`S noName said...

ayam penyet besttt....tp se je xbrape nak like ayam penyet...kuahnya xde...hehehe esyad kurang suke nasi xde kuah..hehe...tp ayam penyet punye pasai...i telan ugak eegge

Amirul Aqiim said...

keciknya bapak dia~ =.='

Tukang Karut said...

erk... nasib baik hidup lagi...

Aduka said...

aduh.
tiba2 rasa lapar.
=______="

n-ya said...

hahaha...speechless la plak ngan pengakuan tu...

missSenget said...

sedap weyh ayam penyet~

slurpp~!!!!

Peah Ros said...

anak ayam tu suka cirit tak?


HAHHAHAHAH!

noornazuha said...

ayam penyek ni mcm resepi indonesia kan...glamer ar skang..tapi x semua tempat sedap...kat klcc yg level 2 tuh x sedap lngsung...

ekabukanmakcikkau. said...

hakhakhak bengong mu . comel bebenor anak ayam tu kalau kena pijak mesti suwitttttt kann ?

Acik said...

eeeeee .. rasa nak penyek anak ayam tu buat ayam penyek! :)

acik tag anda:
http://pimpintangan.blogspot.com/2011/09/2nd-giveaway-by-lyssasecret.html

Fara E's said...

asal aku tak tahu ? HAHA ;p

Coolman said...

siput apa??

Saiazuan said...

mahal dan tak berbaloi mkn kan.. huhu

::budak:: said...

pnh dgr ayam penyet tu tp xpnh mkn jugak..huhu..
since cik bulan dah tau, ape kate nanti cik bulan open table ea..hehe

teha said...

cam sdp jee aym penyet tu ! hehe

SHaRKFiQ SSM said...

yeah, mmg kita geng2 utara xtaw pun pasai nasi ayam penyet..

taw pun masa sem 5, tu pun ada membe ajak.. tapi dy panggil pecal (sebut pecel) bhasa jawa ktanya.. hehe..

mmg sedapp, yg outlet ayam penyet tu xpenah try lagi sbb mahai, kt padang jawa, shah alam nih byk gak kdai AP nih, affordable yet delicious~ (xmurah, tp bolehla~)

caliph shuriken said...

mula2 citer ank ayam, last2 kuar citer chicken dish tu.. klau geng ayam tgk msti dh lari jauh2 takut, hukk...

sleeping_maniac90 said...

mak ayam tuh garang x??
dlu ak ad ayam.. mak dia garang nak mmpus!!!!! cm la ak nk amik ank dia..
kalo ank dia comey cm ak xpe gak bhahahahahaha

kocix! said...

ouh teringat ayam penyet kat kolej..

hurmm...

cik bulan said...

sleep;kau jgn prasan..kalo anak dia macam kau..aku org fest yang akan penyetkan dia dengan jari aku nih..ahahahaha..

cik bulan said...

@eka:berani kau pijak ah..aku pijak kau balik..*ecece..garang x..garang x..

cik bulan said...

@acik: errrrrrrrrr..acik mkn sowang2 ah...:P

cik bulan said...

@aqim: ahaha..klo nk besar kne boh gmba aqik ah..hahahahaha..:p

cik bulan said...

@peah: kau ni xabeh2 ngan cirit..masuk blog kau je penuh ****..hahaha..geli aku..:P

*rainyscream* said...

pjg na explanation die.ending baru mention ayam penyet..tp ayam penyet memang best. ok lapar.

cik bulan said...

rainy: ah..aku baru sedar nama kau xde lagik..:P..semalam amacam duit jepon??hahaha..:P

erk..xtanya pon ekau lapar ke x??..ahahahahahahaha,,

ctk said...

ct pOn xtaw ape itu ayampenyek...hahaha

*rainyscream* said...

duit jepun aq wat beli selipar jepon. oraait?

aq lapar tapi xmempersoalkan pon~ :p

cik bulan said...

@ctk:..=.=''..aku xdpt nk nyatakan nada kau..ahaha

@rainy: err..kau prasan xayat kau cam bangla..hahaha..:P

Scarlett O'Hara said...

Ayam penyet ke ayam penyek ek?Tapi apa pun panggilannya, ayam ni mmg sedap dah nama pun ayam.

Liza Razak said...

nasi ayam penyet sangat sedap..nyum nyum !!

*rainyscream* said...

errrrr~ (=.=)||

Saiazuan said...

pembunuh ayam!

vampire's lovex said...

kemain kau mak ayam.. hahahahaha..

:P

Aduka said...

pergh!
siyes aku tak sedor nama aku di tag dlm entry ni.
siot je budak busuk masyam!!!

hahahahahahahaha!

=D

cik bulan said...

@aduka: hello..nama senirik pon xsedo ke??hahaha..cisdel betul

cik bulan said...

@VL: ni yg aku rasa nak ayamkan kau ni..pfffttttt..hahaha

cik bulan said...

@saiazuan: kau knape?? mamun eyh..grr

@rainy: blueeeeekkkkkk..hahaha..kau kalah..hahaha..kalah..hahaha..kalah

♥Aien Najwa♥ said...

mak ai..cik bulan..ptgnie gak den serbu mall mkn ayampenyet..muahahaha..=D

cik bulan said...

aien: eeh..nk bg org jeles ah tu..:P

♥Aien Najwa♥ said...

haha..=D..xla..nak join dua kaki ker??..jum-jum??..hehe..(^_^)..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hahaha.. baru tau pasal ayam pnyet ke... sedap wooo... dah berlambak kedai ayam penyet sekarang ne :)

Yumida said...

sedap nyer ayam lazat tu......mabeles! anak ayam yg cumel!

Aduka said...

ade ke letak anak cipan. sampainye ati.


T_______________T

cik bulan said...

aduka: haha..tu je sesuai ngan org tua mcm u ni..ahahahaha...*kejam

hana sudradjat said...

HAHAHA.ibu ayam perasan muda menyebabkan kematian anak-anaknya..kesian diaorang.

ayam penyet ni memang sedap! try okay? :D

milo said...

ya owohh sedapnye ayam penyettt.tetibe rasa lapo..huhu

share