Thursday, 27 October 2011

7 Cara mengenalinya apakah yang difikir seseorang

Ok..harini aku akan mengajar kowang semua akan ilmu sihir yang sah lagi halal...muahahaha...senang aja..dengan melihat kedalam dasar matanya..acewahhh..tak dak sumpah seranah..eh eh..i mean ayat2 magis ataupon ayat2 manggis kejadah semua tu..ni adalah hasil daripada kajian pakar2 neurologist..teheeeeee~..
sapa xtaw pasai pa mmg beronok.-_-''
Berdasarkan kedudukan mata:

1. up-right: mengingati imej secara visual

2. Up left: visual membina imej baru

3. Straight-right: teringat bunyi atau perkataan-perkataan

4. straight-left: membina bunyi atau perkataan-perkataan baru.

5. Down right: bunyi atau perkataan-perkataan (selalunya apa yang dipanggil "dialog dalaman")

6. Down left: perasaan kinestetik (yang boleh termasuk bau atau rasa)

7. Terdapat jenis salah satu pergerakan, atau lebih baik, tidak bergerak. Anda boleh menanya seseorang soalan dan dia akan melihat ke depan dengan tidak bergerak dan dengan mata yang glazed and defocused. Ini bermakna bahawa dia sedang mengakses maklumat.

Cuba ini kepada rakan-rakan anda. Ia berfungsi. Terdapat lebih banyak pengecualian dan komplikasi, dan ini merupakan ringkasan yang diakui terlalu mudah bagi metodologi neurolinguists '. Sebagai contoh, jika anda meminta seseorang untuk menerangkan basikal pertama, anda akan menikmati gerakan menaik kanan sebagai orang yang cuba ingat bagaimana basikalnya kelihatan.

 Walau bagaimanapun, jika orang yang membayangkan basikal yang terdapat di lorong bowling di mana anda kini duduk, mata mungkin bergerak ke atas kiri, untuk membina imej baru dengan objek yang lama. Cara terbaik untuk mengetahui minta kawan anda bagaimana beliau cuba untuk nampak jawapannya.
Neurolinguistics masih bidang yang baru dan sebahagian besarnya belum dicuba, tetapi ia sangat menarik. Kebanyakan maklumat dalam bab ini adalah dipinjam dari kerja Richard Bandler dan John Grinder.
nak boh yang ni gak sebab aku rasa macam segak..:D
.
Kebanyakan orang cenderung untuk melihat ke atas apabila berfikir kerana mereka cuba untuk menjawab soalan-soalan dengan menggambarkan jawapannya.

>

>
aku slalu no 6 kalo dalam bas..haha..berangan weh..:D..5 jam kot nak sampai umah..mcm2 otak aku proses..muehehehe..

26 comments:

Saiazuan said...

hmm menarik~

ADAM FIKRI said...

huhu..kalau tanya soalan tapi dia buat mata sepet apa maksud dia plak?

cacamarba said...

payah jugak kalo nk tgk mata ni.salah tenung lain lak jadiny..hehe

Cik tikah said...

baru taw semu ani. tq for sharing :)

syafiqakarim said...

oyeh.tahu da.hee

Edy Fee said...

psiko ke ape ni.hehe

cx's said...

menarik. :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

dalam banayk2 mata terpejam paling best .....ZzzzzZzz...hihihi

amranaiman said...

ye ke? betul ke? berfikior sambil melelapkan mata..zzzzz

Fikri said...

Aaa.. lukisan atas tu spa lukis?

senyumSOYA said...

errr...

Nisa Greennnpanda said...

awk lukis ke nie?? lawa aa.. jealous sy tau..

Memori Kekasih said...

wow..informasi baru..best pulak test2 bende neh kat kawan...:)

si robot comel said...

itu pentingnya eye communication,hehee

cik bulan said...

@adam:tu maknanya dia rabun..:x..hahaha..xpon adam kentut..hahahaha

@cacamarba: uh hg jgn dok buat haru weh..tenung biaq bertempat..lalalala

@cik tkah n pikah:most welkem.wee

cik bulan said...

@robot: eye communication?ok..i give u G ..hahaha

ghost writer said...

berfikir dengan poker face.

:)

sis92 said...

info menarik...


saja main mata itu cari nahas :P

BeaN MorENo said...

satu info yang best

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

halamak . menarik tu :)

Syakirah said...

menarik jugak ni! bagus2!

bloghok said...

saya suka pandangan anda..haha

Wanie said...

penah gak belajar pasal mata ni..tapi tak same dengan info ni..

Nuriy Arisa said...

info yg menarik!^_^

terBAIK^_^

Azmi Khan said...

menarik gak nie.....
sy suka wat selalu no 4 dgn no 5.....

ctk said...

ct pon lau nk thu ape org tu pikir, ct selalu tgk mata..mata menceritakan everything..eceh!

share