Thursday, 17 January 2013

migrain part 1

Fakta-fakta mengenai migrain yang anda mungkin tidak tahu


Apakah itu Migrain?

Kita mungkin keliru dengan sakit kepala biasa. tetapi, Migrain adalah sakit kepala dengan sakit berdenyut yang biasanya lebih teruk pada sebelah kepala sahaja. Sakitnya sangat teruk yang cukup untuk menjejaskan aktiviti harian dan boleh bertahan dari empat jam sehingga tiga hari jika tidak dirawat. Makanan, tekanan, dan hormon boleh menjadi pencetus migrain.


Migrain boleh membuat anda sangat sensitif kepada cahaya, bunyi, atau melakukan senaman ringan, seperti mendaki tangga. Ramai orang mempunyai loya, muntah, atau masalah penglihatan.Sakit migrain ini boleh memaksa orang terlepas kerja atau aktiviti-aktiviti lain.
haha seyes. lagi teruk dari ni aku rasa =.=''

Migrain Dengan Aura:
Kira-kira 20% daripada orang yang mengalami migrain akan mempunyai aura kira-kira 20 minit hingga satu jam sebelum sakit. Mereka mungkin melihat  lampu berkelip, garisan berombak, atau titik, atau mereka mungkin mempunyai visi kabur atau bintik buta. Ini dipanggil "migrain klasik".


 Tanda-tanda Migrain.
Sesetengah orang mungkin mempunyai perubahan dalam mood sebelum migrain bermula. Mereka mungkin menjadi lebih cepat marah atau tertekan. Orang lain mungkin boleh mengesan sensasi, seperti bau atau rasa yang lucu. Mereka mungkin berasa lebih penat, menguap kerap, atau berlakunya ketegangan otot. Kira-kira 1 dalam 4 orang mengalami fasa prodrome ini , yang boleh berlaku seawal 24 jam sebelum mana-mana sakit kepala berlaku.
Apa yang menyebabkan Migrain?
Punca sebenar migrain masih tidak difahami dengan baik, tetapi masalah ini dianggap sebagai neurologik (berkaitan dengan sistem saraf). Adalah dipercayai bahawa bahan kimia otak, saluran darah dan saraf otak terlibat.


Pencetus migrain: Flashing Lights (kerlipan lampu)
Migrain boleh dicetuskan oleh beberapa sebab tertentu, seperti kelipan lampu dari mentol kalimantang atau skrin televisyen atau skrin wayang. Memakai cermin mata hitam di luar dan menggunakan mentol spektrum siang neon di dalam rumah boleh membantu mengurangkan migrain.

p/s: bersambung ^_^ .panjang sangat. muahaha>
>

1 comment:

Harith Iskandar said...

mmg pjg sgt tp xpe sy faham sbb doktor prnah ckp kt sy jgn salah anggap sakit paler biase same dgn migrain :)

share