Wednesday, 3 April 2013

akhirnya aku berpuisi (konon)


Di musim yang rusuh ini panas dan hujan rentan bencana, 
kamu dan aku rentan gila. 
Minumlah puisi pengubat luka.

Jika resah itu kau pendam bak larva api,
wap-wap air nya luruh jua tika hati bersemi duka,
tawa gembira kau paparkan bak percikan api di atas larva.
terpendam.dan memendam

Senja dan sendu telah diawetkan dalam kristal matamu.
Kau sudah menjadi hujan dan aku malam. 
Kau berangsur surut dan sirna dan aku kian dingin menganga.
Jendela membingkai hujan, kita, dan senja yang sedang beralih rupa.
Hatiku sudah lebih dulu basah sebelum kau tumpah dalam hujan yang mewah.
Biarkan hujan yang haus itu melahap airmata yang mendidih panas di bibir matamu.

kenapa?
kau balas ''oh aku selsema''


p/s:Ingin sampai rumah saat senja supaya saya dan senja sempat minum teh 
bersama di depan jendela. ^.^ 
(pui~haha aku dok umah flat ja. ada hati konon.mau kena lempaq ngan penyapu 
mak aku dok tenggek depan jendela minum teh. hahaahaha.)

p/s/s: lolnya ni lolnya. tadak org baca kan? k.haha ada sesetengahnya tu i took from the *secret place* haha (seems a bit cliche isn't it? haha) .Aku suka cara dia berpuisi. penuh makna.. so not mine fully (99% LOL) (took only sentence that i like. tehee) cuz im not that poetic at all but i have to express but have to suppress a little bit. lulz. maybe i should put my uncensored sarcastic poem in my other unknown blog. lol. have all of the poems already but not being published yet, hahaha at that time wanna keep myself private :3 hai KD. she's good in making poem. wakaka.i know u will read this. please be kembang semangkuk tingkat. kakakaka. 

***question of the week (if u read this lah) .Why there are certain people that always disturbing other happiness. Its like u know already u wasn't meant together and u just go mad making chaos in other people 'mosque' (lol a bit awkward in english. haha boleh tera tu?) sila jwb (10 markah) hahahaha.
***soalan open question. jgn tensi2. hahaha yg nk keep private pon boleh katanya. ada noh mcm tu? -_-

>
>

8 comments:

Mr. Doctor said...

Amboi puisi dia.. Haha rindu plak bm zaman skolah dulu.. Berpuisi bagai dlm kelas.. People mosque.. Oh my bm direct translate.. Haha

Btw, jangan lupa ya ambik freebies for you dekat blog MD

Mr. Doctor said...

Alaaa.. Giveaway skrg bnyk bg speaciality dekat gigirl.. Hurmmmm

Btw, jangan lupa ya ambik freebies doodle dekat blog MD ya..

Mr. Doctor said...

Alamak salah post komen dekat sini.. Patut nak komen dekat lain.. Hahaha.. Malu sendiri.. Sila abaikan

aiman said...

ok jer.. haha.. berbakat la tu kira..

LoveBug said...

mohon bongkar blog puisi dari blog siapa. hehe

afzalsukasuki said...

ni puisi pattern hape ni?nak kata puisi georafi ada, puisi kesihatan pon boleh jadik..

cuba sesekali buat puisi berkenaan abang hahaha :D

hassy chan said...

ceh mati2 aku ingat ni puisi hang truly 100% buat... lol... haha

cik bulan said...

@afzal: abg apjal punya puisi tunggu bini abg bersalin org buat. jkalau tuntut ada lah. kalau xtuntut xde :PPPP

hassy: oloh kau ada lah kat tmpat lain puisi aku yg betul teheee

share