Monday, 15 April 2013

mata berketurunan


Assalamualaikum

hai maybe this is one of the shortest update eva. ok maybe no? yes? :O

Bermula pagi tadi dengan penat semalam balik dari kampung halaman kau. kerlass jah. pergi kelas pukul 8 pagi dengan muka sebek dan mata separuh bukak. Gigih tahu. Dapat pulak lecturer yang baik kan. fokuslah kita dalam kelas. teheeeee

ok ayat tadi seakan poyo. abaikan.

She loves to tell stories. then one of her stories sounds like this:

''kamu tahu tak, apa yang kamu makan akan effect anak cucu kamu sampai 7 keturunan kadang2? ''

kelas masih fokus. menatap mukanya penuh sabar.Beliau menarik nafas, memulakan ceritanya yang tertangguh.

Saya nak cerita ada satu penyakit glaucoma yang associated dengan diabetes. Ada satu family di Malaysia dan satu di singapura yang glaucoma ini merupakan penyakit keturunan. glaucoma ni penyakit mata di mana penglihatan akan hilang dari tepi dan penyakit ni sangat drastik. datang tiba-tiba. tetambah pulak penyakit yang berketurunan ni diwarisi secara genetik .

tiba-tiba suara beliau serak. mata kemerahan dan beliau terus bercerita mengabaikan perasaannya yang sendu dan hiba.

beliau meneruskan cerita. ''kamu tahu tak adalah satu kengerian untuk mengangkat call setiap hari kerana takut ucapan ''saya tidak dapat melihat''. satu senyuman tabah dilemparkan. ''family tu rupa-rupanya family saya lah''

sentap. terdiam sekelas.

oleh tu, awak jaga lah pemakanan awak. nnt efek cucu cicit awak .


>
>

3 comments:

Harith Iskandar said...

oooo yer kee.ade efek smpai 7 keturunan ke...bahaya ni.lepas ni nak kena jg makan

amranaiman said...

doa yg tbaik buat guru.. krn guru sntiasa inginkn yg trbaik dan beri yg terbaik utk ank muridnya :)

cikya lah said...

lecturer yg suka story telling is the best.
tak straight ikut silibus 24 Jam...

Oh, glaucoma. Hurm...

She's tough.

share