Friday, 19 April 2013

TIPS PENGGUNAAN CONTACT LENS



 

1 - Setiap kali beli lens, jgn guna benda tajam utk keluarkan lens dari dlm botol..gunakan cotton bud jika lens terlekat di dlm botol. penggunaan benda keras akan membuat lens koyak tanpa kita sedari..dan akan melukakan selaput mata. 


2- Rendam lens dalam solution ( beli di farmasi/ guardians/ watsons), rendam sekurang2nya 6 jam sebelum pakai. Sebab ia akan mengembalikan kelembutan dan keanjalan lens sebelum di pakai.


3 - Tiap kali nak pakai dan selepas pakai..pastikan tangan anda sudah di cuci, sbb bimbangkan kekotoran yg ada pd tgn akan melekat pd lens dan secara tak langsung akan membuat mata tak selesa..dan berlaku infections.


4 - Selepas pakai..cuci lens dulu dgn solution dan rendam bekas rendaman yg telah ditukar air solution yg baru. jgn simpan di tempat yg panas kerana ia akan membuat lens mengeras.


5 - JANGAN PAKAI LENS SEWAKTU MEMASAK/ BBQ/ SAUNA ATAU DI TEMPAT2 BERSUHU TINGGI. Ini kerana lens bersifat lembut ( 42% kandungan air) akan menjadi keras dan akan mengcengkam mata. 


6 - JANGAN MEMAKAI LENS LEBIH DARI 12 JAM. kerana oto mata perlu berehat.


7 - JANGAN MEMAKAI LENS WAKTU TIDUR kerana air rembesan mata ( tahi mata) akan membuat lens melekat pd mata...dan bila melekat..usaha kita utk mengeluarkan len tu mungkin akan membuat mata bocor atau luka.


8 - Apa bila mata terasa kesat/ kering, titiskan eye-mo supaya lens selesa dgn mata dan memberi kelembapan.


9 - Sentiasa menjaga kebersihan. 



sumber:

p/s: pakai dah lama baru jumpa tips ni. maybe ada juga yang tak tahu kan. haha i did mostly the larangan lagipun. wakakka. tetambah yang tido dan makan. haha nama pon sleeping beauty. lol lecturer matrik aku dulu bagi nama. hahaha. and btw adik dan kwn aku kata aku dah putih tapi panda dok ada lagi. nak wat cemana. natural ok natural *nangis bawah tangga*

>
>

4 comments:

Cik Bluewendy Wendy said...

nice tips dear.. jarang2 kai contact lens.. hik2.. cerewet lorgh.. kene jaga selalu

onie said...

WEIII,DULU TIME AKU STUDY RAJIN NAU PAKAI CONTACT LENS,LANIIII..MALAIHHHHHHH....WUUU

cik bulan said...

wendy: aah kan. kalau xbersih ja pedih mata. lulz

onie: aku taw la hg segak dah xpakai ponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn .. -_-''

cikya lah said...

bulan,

sabtu lepas siap bantai main air terjun lagi pakai lens...
miahaha,
tapi yang limit 12H usage tu depends atas lens jugak kan?

macam cikya pakai bausch n Lomb 38% up to 18 hours..
so boleh marathon la.. =)

sama, panda camno nak hilang.. 0.0

share