Wednesday, 10 September 2014

kriteria yg perlu diambil kira utk sewa rumah di uk



1) bil air yang bayar annually (fix amount) Sebab kalau bil air guna meter, utk company seven trent, 1meter padu = rm15. Tak larat nak baya n tak larat nak jimat air... 

2) paip air kt dapur perlu yg ade 1 kepala paip je tp dr 2 sources (air panas n sejuk). Kalau 2 sources, 2 kepala paip, mmg terseksa nak basuh pinggan, sbb air either panas melecur or sejuk mcm ais.

3) kepada yg pregnant or mungkin pregnant, make sure ade bilik tidur yg se-level dgn toilet. 

4) kalau boleh dapurnya biar la yg menggunakan gas, sbb bil letrik bleh tahan mahal kt uk ni.

5) kalau boleh amik rumah yg ade dryer skali sebab time winter mmg payah sgt nak keringkan baju. 

6) consider rumah dekat dgn public transport (kalau mmg nak guna public transport to travel around) sebab time winter nnt seksa nak kena jln jauh2.
Happy hunting, all!

Utilities ni ade byk company yg handle. Tp mungkin la not much different.

Electric n gas maintain by sse
Daily charge (diorg panggil standing charge, pakai ke tak pakai ke kena bayo) 26p. So, letrik n gas 52p daily.
Plus usage: 
Letrik 1kw 13.6p
Gas 1m padu 45p

Kadar penggunaan dengan charge adalah sama, x mcm msia, kalau pakai banyak rate lain, kan.. 
Ade jugak yang maintain by sse tapi rate letrik siang n malam lain2.. Kite ade option tuka bil plan..


Buat peminat2 gadget..

Sila lah beli gadget kt msia, seperti phone, komputer, powerbank, kamera, router, media player, external hard drive, original cables and connectors (kalau nak cables n connectors yg tak ori kt cni byk jugak, especially kt ebay). Kalau boleh nak suggest bwk tv dr malaysia gak sbb kt cni mahal, tp mcm ridiculous je. Kalau rajin nak bawak printer pun rase mcm berbaloi, unless kalau tak kisah settle dengan 2nd hand printer, which is much cheaper.

1- Electronics baru sangat mahal. 2nd hand/refurbished electronics much cheaper  dan kualiti sangat baik, siap ada waranti. Saya sendiri beli lappy refurbished di sini melalui Curry's PCWorld. I have no complaints. In contrast, Samsung Galaxy S5 baru di Malaysia masa baru keluar harganya RM2399. New S5 sekarang di UK 570 pounds.
2- Printer mungkin x berapa perlu sebab keperluan untuk print tidaklah mendesak sangat. At least ini pengalaman saya di University of Manchester. Nota kebanyakannya online/electronic, pensyarah bagi printed handout, dan printing facilities di university sangat mudah serta agak berpatutan harganya. Tapi depends pada course la.


One more thing, bear in mind, kt uk masih ade lesen tv. £145 per annum kalau baya setahun, or £20 kalau bayar monthly.. Details ttg sape yg diwajibkan baya lesen tv boleh google kt tv license uk.


tips berjimat setelah sampai di UK.

1) beli barang tesco groceries online, 1st time purchase more than £60 boleh dapat rebate £15, google utk dptkan voucher code.

2) yg slalu beli brg kt pharmacy, esp yg ada anak, cepat2 apply online boots member card (free aje) through online at boots dot com. Beli ape2 boleh dapat points n boleh redeem later. Kalau tgh pregnant please declare, bleh kutip points lg byk.

3) kalau guna service provider three utk mobile phone, boleh activatekan unlimited internet access, free calls to same provider n free 500sms for £15. Tp pada saya tak payah beli plan ni pun xpe sebab without this plan, usage 1mb = 1p je. Dan credit never expires. 

4) kpd peminat seafood, cari la ikan2 kt morrison supermarket, sila dtg pagi2 sbb nnt ikan habis


5) utk electricals n kitchenware, tgk dekat argos, tj hughes, wilkinson/wilko sblm pegi tempat lain. Bleh survey online dulu. 


6) make sure pegi kedai £1 spt poundland, 99p or poundworld utk survey, sbb kt cni kekadang good deal, kekadang boleh jadi mahal. 


7) ebay is a good platform to get good deals too... To me, ebay uk is safe. 


8) carboot. Survey kt mana ade carboot sebab carboot memang boleh dpt sgt good deal. Barang baru murah kt cni. Mesti pegi within your first week especially yg da berkeluarga.


(taken from group--for my personal reference and u'olls yg nak ke sana ^^)






>
>

No comments:

share